Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките. Червеният пипер също бележи рекорд в поскъпването. Цената му е скочила средно между 30 и 50%. В големите търговски вериги тя стигна 7 лева за пакетче от 200 грама.
За семейството на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от основните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата реколта за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, тъй като цената на семената, които е закупил, е повишена с 10 процента. „Около 10 стотинки идва една семка. Това е най-малкото. Торовете, които са по-хубавите, са и по-скъпи - около 3 хиляди лева за тон. Всичко поскъпна. Няма как винаги да вадиш от теб. Влагаш, влагаш, то се отразява”, споделя пиперопроизводителят.
Другият проблем е липсата на работна ръка. Освен че трудно се намират хора за беритбените кампании, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лв. Производителят не смее да прогнозира каква реколта очаква това лято, защото миналата година точно в този регион на България в разгара на беритбата градушка унищожи 100 процента от насажденията. Липсата на суровина веднага се отрази на цената на подправката в магазините. Сега търговците признават, че дефицитът на червени чушки е довел до поскъпване и на червения пипер. В зависимост от разфасовката поскъпването на пакетчето е средно между 30 и 50%.
Все още няма коментари