Цената на килограм ангешно месо за Великден няма да падне под 10 лева. Това казаха представители на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България. Те призоваха хората да купуват месо директно от фермите, където то е не само значително по-евтино, а и със сигурност много по-качествено и прясно. Очаква се цените на едро на агнешко месо - цяло агне, в рамките на страната да се движат в диапазона от 10,75 до 13,60 лв./кг кланично тегло.
Най-евтино агнешкото ще бъде в Кърджали, а най-скъпо - в Шумен, сочат справките.
В София ръстът в цените ще бъде по-нисък в сравнение с провиницията, където се очаква килото да скочи и до 30 %. Овцевъдите посочиха, че и тази година се очаква пазарът да бъде залят с вносно агнешко месо. По думите им големите вериги хипермаркети са основни вносители на замразено австралийско агнешко. „Макар да твърдят, че залагат на българското, и на този Великден ще ядем замразено месо, а не прясно охладено, за каквото го представят по витрините“, коментират още те. Мощните хипермаркети внасят тон охладено месо, към което са прибавени около още 300 килограма, което е няколко пъти замразявано и размразявано. Препоръчително е за празниците да се пазарува само от бутикови месарници или директно от производител.
Все още няма коментари