600 хил. тона храни изхвърля годишно България, като на човек се падат между 86 и 93 кг. Това съобщи доц. д-р Нина Типова, като се позова на данни на Евростат. Това стана по време на Национален бизнес форум „Храните – вкус, качество или реалност“ в София. В момента доц. Типова прави самостоятелни проучвания какви точно храни се изхвърлят най-много. Нейните наблюдения в студентските столове сочат, че на боклука отиват предимно хляб, гарнитури и зеленчуци, а се консумира белтъчната храна в чиниите като месо, риба, сирена.
„В България няма да има гладен човек, ако храната с изтичащ срок на годност стига до хората с нужди“. Това пък обяви Кирил Вътев – бивш министър на земеделието, месопреработвател и експерт по храните. Той сподели, че доскоро кухните на социалните патронажи са отказвали дарения с храни, а са предпочитали да ги купуват.
Според Вътев въпреки промените в законодателството все още се плаща ДДС за дарените храни, като само за 1% от обема им не се изисква данъкът. Така за 100 кг подарени колбаси само 1 кг е спасен от ДДС.
София 33°
Видин 38°
Враца 39°
Русе 37°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари