„Златни“ череши има на пазара в началото на сезона. По традиция ранните плодове се продават на космически цени. Заради по-студената пролет първите български ще закъснеят поне с две седмици, предупреждават производителите.
„Черешата идва от Гърция. Започнахме от 32 лв. за килограм и постепенно пада с всеки изминал ден. Няма много голям интерес, защото плодът е все още скъп. Сега са им най-вкусни, защото са най-скъпи“, обясни търговецът Розалина Спасова пред Нова тв.
Високите цени при първите за сезона череши не са оправдани, но за спекула не може да се говори, смятат от комисията, която следи пазара на едро. По борсите в момента гръцките се продават за около 14-15 лв.
„Гръцката череша на практика в момента е екзотична стока. Да си купиш и да изядеш череши за 30 лв. – тук вече е някакъв вид извратено съзнание“, коментира Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържища.
За да не се стряскат купувачите, търговците нерядко обявяват на етикетите цена за 100 г или за половин килограм.