Само около една трета (между 30 и 35%) от консумираните у нас българско мляко и млечни продукти са от суровина, произведена у нас. При различните продукти делът е различен, като при маслото например 80-90% е от внос. Това каза за „Монитор“ доц. Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика. „Импортът на сурово мляко е от различни страни, но се доставя кондензат, което е като заготовка, защото суровото мляко е с други показатели. Спадът се дължи на кризата в млечното говедовъдство. Имаме намаляване на поголовието. В същото време не се компенсира с ръст в производителността. Секторът продължава да изостава, да не се подобрява неговата конкурентоспособност дори след влизането ни в ЕС. Това е уязвим сектор, който не може да стъпи още на крака. Регресът продължава от началото на 90-те години. Сега спадът е много по-бавен, но го има“, поясни той.
Все още няма коментари