„Саламуреното сирене с повишено водно съдържание“ ще се продава само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект. Това става ясно от приетата наредба за специфичните изисквания към млечните продукти от Министерския съвет. С наредбата се въвеждат дефиниции за продуктите „бяло саламурено сирене“ и „саламурено сирене с повишено водно съдържание“.
Освен това се въвеждат критерии за бялото саламурено сирене, като то трябва да съдържа сухо вещество и масленост поне 40%. Заложени са изисквания за използване на означенията „високомаслено“, „пълномаслено“, „със средна масленост“, „частично обезмаслено“ и „обезмаслено“.
Наредбата има за цел да намали предпоставките за подвеждане на потребителя.
Ще има преходен период за новите изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, за да се даде възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването „ в „Държавен вестник“.
Все още няма коментари