Оцетът е резултат от естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол. За разлика от него, заместителите му имат синтетичен произход и се произвеждат от петролни деривати, което ги прави вредни за здравето и опасни за консервиране на туршии.
Експертите съветват потребителите да четат внимателно етикета, за да избират натурален оцет. Но често заблуждението идва именно от неясното етикетиране. Имитациите са предпочитани и заради по-ниската им стойност.
Нарушенията на производителите на фалшив оцет понякога са в много големи мащаби. През миналата година Агенцията по храните откри само за месец над 8000 бутилки с оцетни заместители.
Това обаче е ситуацията в големите градове, а в по-малките населени места нарушенията са в пъти по-големи и плашещи.
Все още няма коментари