Проф. Христо Мермерски е агробиолог с две докторски дисертации. Изнася лекции в САЩ, бил е съветник по науката, образованието и трансфера на технологии във Вашингтон. Автор е на 23 книги за здравословното хранене, преподавал е в наши университети.
- Бихте ли коментирали данъка, който се готви върху вредните храни, проф. Мермерски. Според някои е положителен, но мнозина го отхвърлят?
- Преди да се измислят такива данъци, нека българските диетолози се запознаят с лечебните качества на храните. А после на базата на тях да се определи кои са вредни и кои не са. Само че споменатите родни специалисти хабер си нямат от знания в тази област.
- Е, не може да отречете, че хлябът не е полезен за организма, г-н професоре!
- Зависи какъв! Хората не знаят, че в България има 3 вида пшеница – фуражна, без никакви протеини, хлебна – с 19% белтък, и твърда – от нея се правят макароните и фидето. Тъй че да се говори въобще, че „вредният” хляб трябва да се обложи с данък, както се опитват да направят сега, е, меко казано, пошло!
- Но това е мнение на спецове по диететика.
- Същите те обясняват, че в ориза имало някакви алфа частици, които го правели отровен. В пшеницата, в овеса и ръжта също имало от отровните алфа частици. Пълни глупости!
- Братският японски народ май живее поне с паничка ориз на ден?
- Естествено! При това японецът живее средно доста над 85 години. Тъй че когато се говори за „вредни” храни в България, е хубаво нещо да се попрочете и да се добият знания. Пак тези диетолози твърдят, че ако ядеш кренвирши – умираш...
- Та кренвиршите ги правят от кожите на пилетата, костите, отпадъци от какво ли не, соя и опасни добавки!
- Това е вярно. Както е вярно и друго – до 10 ноември нямаше такива безобразия. Вярно, нямаше и кренвирши в магазините, но когато успеем с връзки да си купим – те бяха от истинско месо. Та вместо да измисляме данъци, нека производителите спазват БДС и тогава няма да ядем вредни храни.
- Добре, но те не го спазват!
- Тогава да закриват тези фирми и предприятия. Онзи ден официално съобщих за телешки салам в нашите магазини само с 1% месо в него. Но си спомням салама преди демокрацията – ами той беше от 100% телешко месо, вкусен, хранителен. Защо сега, когато се установи такова безобразие, предприятието не се затваря моментално? Ясно и повече от просто. Само че не става така, значи нямаме агенция по храните. Аз съм против фалшификацията на храните, нека се произвеждат само такива, които не причиняват заболявания, най-вече рак.
- Преди време казахте, че не близвате луканка?
- Когато се правят луканките, в тях се слагат нитрати. Благодарение на нитратите те са лъскави през цялото време, докато ги изядем. А и този консервант ги запазва за по-дълго време. Когато обаче луканката престои над 1 месец – а това е нормална практика у нас, нитратите преминават в нитрозамини, които предизвикват рак.
- А кренвирши хапвате ли, като знаете от какви боклуци ги правят?
- Не. Само на една фирма, за която съм сигурен, че са от месо. Да, има една такава фирма в България. Но ще се върна към хляба, защото идеята е и той да бъде обложен с т.нар. вреден данък. В същото време според модерните виждания в диететиката да го заменим с ядене на червеи, насекоми, хлебарки - били много полезни, пълни с белтъчини. Вече се работи по такива проекти. Аз обаче никога няма да хапна хлебарки и никой не може да ме принуди да го направя. Това е такава гнусна работа, дело на противниците на хляба.
Учени от Харвардския университет, в който бях, твърдят, че мъжете, които се хранят с пълнозърнест хляб, с 20% по-рядко страдат от високо кръвно налягане. В продължение на 18 години те са изследвали 50 000 души.
- Само че у нас слагат обилно боя в т.нар. диетични черни хлябове!
- Това също е престъпление! Просто сега трябва да се ръководим единствено от това, че всички храни, които ядем, трябва да отговарят на Българския държавен стандарт. Вчера стиснах с ръка филийка хляб „Добруджа”, тя веднага се превърна в тесто. Това тесто попада в стомаха. Колкото и солна киселина да отделя стомахът, той не може де се справи с него. И тогава започват бедите – болки в корема, гастрит, газове, куркане на червата.
- Ако все пак споменатият „вреден” данък влезе в сила, много храни ще поскъпнат, бедните с какво ще се препитават?
- Нали за това говорим. Болестите идват от лошата храна, лошата вода и лошия въздух. Нека се обърна към управниците ни: Хора, направете така, че да сме сигурни, че ядем това, с което се хранехме преди 10 ноември. Има и още нещо много страшно, за което се мълчи в нашата страна. Ясно защо – за да се пълнят гушите на фармацевтите. Думата ми е за синтетичните витамини, които се продават в аптеките.
- Говорите за витамин А, витамин С, витамин В и др. на хапчета?
- Точно за тях, те са много страшни! Тези дни излезе официално съобщение на учени, че когато се пият в по-големи количества – увреждат сърцето и носят рак.
Ако всеки ден изпивате 600 г сок от моркови, няма да получите никакво увреждане на черния дроб и на стомаха. Но ако изпиете 4 хапчета синтетичен витамин А, знаете ли какво ще се случи? Първо ще се скъсате от главоболие, после ще си увредите черния дроб. На никого не го пожелавам.
- А какво ще кажете за месото в нашите магазини?
- Препоръчвам да се консумира само в прясно състояние! Аз си спомням обаче как престъпно внесохме в страната много евтино 20-годишно месо от Австралия. Но освен че направихме тонове луканки, продадохме ги и на солени цени на нищо неподозиращите хора. Внесохме такова вехто месо и от Германия – на всеки 5 години тя разчиства военните си резерви. На мен лично преди време са ми предлагали килограм месо по 15 цента. Отказах. Всъщност ние събираме боклуците на Европа и Австралия. Тъй че най-важна е не финансовата битка срещу вредните храни, а недопускането им на нашия пазар.
- Редно ли е министърът на здравеопазването д-р Москов официално да заявява, че т.нар. Е-та – оцветители, овкусители, консерванти, не били вредни?
- Естествено, че не е редно! Да вземем само безалкохолните напитки – пълни са с тези ужасяващи Е-та, плюс противоутаители. Ако изобщо се използват плодове, те не са качествени. Има много захар, няма витамини и тези напитки са вредни, особено за децата. Затова ме е яд на хората, които се пишат спецове, а говорят глупости. Вместо да се хванем яко с проблемите и да спасим поколенията от отровите, дето безотговорно ни предлагат във всеки български магазин. Не данък върху тях, а безмилостна битка с мошениците и безотговорниците, които ги произвеждат. С единствената цел да си напълнят джобовете. И търговците, разбира се, които ни ги пробутват.
Проф. Мермерски: Витамините на хапчета докарват рак
Продават телешки салам с 1% месо в него
0 коментара
Все още няма коментари