Зелените чушки се смятат за най-доброто средство в борбата със запека. За съжаление, малко хора знаят, че този ценен зеленчук като с магическа пръчка стимулира отделянето на жлъчен сок, възбужда апетита, подобрява храносмилането и перисталтиката на стомаха и червата. Ако започнем да ядем зелени чушки още при първите признаци на запечен стомах, ще се отървем от запека за по-малко от 10-12 часа, без да взимаме каквито и да хапчета. Защото те са нож с две остриета – както ще ни помогнат да освободим червата си, така и увреждат черния дроб. Чудодейната сила на чушките се дължи най-вече на целулозата, която те съдържат.
Според традиционната китайска медицина лютата и зелената чушка са продукти със загряващи свойства. Трябва да се отчита, че дори сладката на вкус зелена чушка съдържа следи от онази „острота“ и лютивина, които са присъщи на лютата й сестра.
Това е причината да не се препоръчва употребата й в суров вид при язва на дванадесетопръстника или стомаха, при кашлица, при възпаление на гърлото и хемороиди.
В същото време чушката е един от малкото зеленчуци, които могат да се употребяват при сериозно задържане на изпражнения. За нормалното действие на чревната микрофлора са необходими малки количества влакна, които получаваме чрез чушките.
Все още няма коментари