Консумацията на големи количества въглехидрати оказва негативен ефект върху зрението и дори може да причини ослепяване. До тези заключения са достигнали група американски учени.
В продължение на година експертите следили хранителните навици на над 4000 доброволци и от двата пола на възраст между 55 и 80 години.
Изводите, до които достигнали, потвърдили предположенията, че храната, богата на въглехидрати, води до драстично повишение на стойностите на кръвната захар, а оттам и до проблеми със зрението.
Високият гликемичен индекс на определени храни спомага за тяхното по-бързо преработване и усвояване от организма, а в резултат на това и до промени в показателите.
Като най-активни храни, съдържащи въглехидрати, специалистите посочват белия хляб, картофите, захарта и производните, макароните и макаронените изделия.
Според офталмолози, участвали в проучването, високите стойности на консумираната храна водят до нарушения в очната тъкан. Не по-малък е и рискът от появата на първите признаци за развитието на дегенерация на макулата. Това състояние е основната предпоставка за ослепяване. Затова е препоръчително сладките и тестените храни да се избягват.