Тиквата е приятел №1 на диабетиците. Тя е нискокалорична и помага за контролиране на теглото. По хранителни свойства и съдържание на полезни вещества тиквата е лидер сред зеленчуковите култури, защото съдържа важни елементи като калий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Освен това тиквата е богата на ценни витамини от групата В, както и витамин С и витамин РР. Във всяко парченце има още голямо количество витамин А, който защитава организма от вредното въздействие на околната среда, както и от много заболявания. При диабет тиквата е пръв помощник на страдащите, защото осигурява на организма ценни влакнини, въглехидрати и голямо количество минерали и витамини. Тя поддържа стабилни нива на глюкоза в кръвта. Диабетиците е важно да консумират продукти, които влияят положително върху нивото на кръвната захар. Голямото количество микроелементи в тиквата повишават нивото на бета-клетките в кръвта, които произвеждат инсулин, ако хапвате само по една порция дневно.
Все още няма коментари