Шоколадът ни помага повече при кашлица, отколкото традиционният чай с мед и лимон. За любителите на сладкото това звучи твърде хубаво, а вече дори е доказано и от медиците.
Според тях сиропите за кашлица, съдържащи какао, са много по-ефикасни. Пациенти, приемали шоколадовото лекарство по време на експеримент, имали значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. Това обаче не е първото и най-вероятно няма да е последното проучване по въпроса.
Преди година преподаватели от Кралския колеж в Лондон също откриха, че веществото теобромин в какаото е в пъти по-ефикасно от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица. Те стигнаха до извода, че шоколадът е по-лепкав от стандартните медикаменти и образува покритие, което предпазва нервните окончания в гърлото, предизвикващи позивите за закашляне. Ето защо всички лекари съветват, когато човек почувства дразнене в гърлото, да отхапе парченце и да го остави бавно да се разтопи в устата точно както се прави с бонбоните за гърло от аптеката. С тази разлика, че шоколадът е много по-полезен, отколкото хапчетата, които рано или късно спират да действат на организма.
Все още няма коментари