Удивително е, че лекарите и до днес не могат да установят причините, предизвикващи пристъпи на мигрена, и предполагат, че те се провокират вследствие на преумора, умствено напрежение, стрес, нарушения на хормоналния фон или представляват наследствено заболяване. Но ако по отношение на причините медиците имат съществени разногласия, то по въпроса за храненето стигат до единодушно мнение, отбелязвайки, че на появата на пристъпи на мигрена влияе недостигът на някои витамини.
Ако човек регулира своето меню, включвайки в него продукти, които съдържат определени полезни вещества, пречещи на появата на главоболие, може въобще да се избави от ужасните пристъпи. Дефицитът в организма на тези вещества води в началото до раздразнителност и разсеяно внимание, но колкото по-голям е техният недостиг, толкова по-силно организмът започва да страда, включително и от пристъпи на мигрена.
Едно от тях е фолиевата киселина. Тя се съдържа в следните продукти: листни зеленчуци, бобови култури; аспержи; авокадо; цитруси; ядки; семена; пълнозърнест хляб. Ако организмът страда от недостиг на мед и желязо, той също започва да сигнализира с такива симптоми като повишена умора, анемия, болки в ставите, световъртеж и силно главоболие. За попълване на запасите от тези микроелементи най-добре е менюто да се обогати с продукти, които ги съдържат в голямо количество. Висока концентрация на мед има в черния дроб, месото, морските продукти, ядките, гъбите.
Дефицитът на желязо може да се попълни, включвайки в ежедневното меню тъмно месо, риба, скариди, миди, морско зеле, яйца, в това число и пъдпъдъчи. На вашата трапеза редовно трябва да присъстват също броколи, цвекло, аспержи, сливи, нар, райски ябълки, стафиди, сушени сливи и кайсии. Обърнете внимание, че организмът много по-добре и в по-голямо количество усвоява желязото от животинските продукти, отколкото от растителните.
Неправилното хранене отключва мигрената
0 коментара
Все още няма коментари