С идването на късната есен започнаха температурни промени, които се отразяват зле на имунитета, разкриха диетолози. Кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е по-добро от цитрусовите плодове. Лекарите казват, че такива температурни промени имат лош ефект върху имунната система, затова тя трябва да се поддържа. Един от начините е правилното хранене.
Диетолозите са съгласни, че витамините ще помогнат за укрепване на имунитета. Според диетолога Сергей Облажко това е преди всичко витамин С.
"Много хора смятат, че цитрусовите плодове са шампиони по съдържание на витамин С, всъщност това не е така - много повече витамин С се намира в червените чушки или киселото зеле. Те имат 10 пъти повече витамин С, отколкото портокалите. Ако обичате портокали - това е чудесно, но ако човек има висока киселинност или по някаква причина портокалите не са достъпни, киселото зеле печели“, каза Облажко.
"Киселото зеле също е естествен пробиотик за червата, тъй като е ферментирал продукт, той е пробиотик за поддържане на чревната микрофлора. Той модулира имунитета ни чрез храносмилателната система, производството на имунни фактори от чревната стена. Хората със склонност към хипертония, т.е. с наднормено тегло, могат да ядат такова зеле, без да използват сол, има много такива рецепти”, допълва диетологът.
Все още няма коментари