Че киселото зеле е изключително полезно, знаем отдавна. Ново проучване обаче е извело 8 важни ползи от консумацията на ферментиралия зеленчук, които да ни накарат по-често да го включваме в менюто си. На първо място, киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт, нормализира храносмилането. А витамин В6 отлично се справя с разграждането на бeлтъчините, поради което киселото зеле е изключително подходящо за месни блюда.
Освен това то понижава нивото на холестерола в организма и подобрява работата на сърдечносъдовата система. В киселото зеле се съдържа витамин U, който прекрасно помага за справяне със зимната депресия, възстановява нервната система и повишава устойчивостта на стрес. Тъй като киселото зеле е богато на витамини А, В, С, К, U, а също така на калий, цинк, желязо и редица други макро- и микроелементи, то е отлично профилактично средство срещу много простудни заболявания. В 100 грама от този нискокалоричен продукт се съдържат само 19 калории. Ето защо всички, които са решили да отслабват, смело може да го включват в диетата си. А тартроновата киселина, която се съдържа в него, се бори с последващото образуване на мастни отлагания.
В киселото зеле има голямо количество целулоза и крайно малко въглехидрати като фруктоза и захароза. Затова за диабетиците е показано да употребяват кисело зеле.
Нерядко киселото зеле се използва в козметиката като маска за лице, която помага при акне. То също така помага и за избавяне от пигментни петна. А благодарение на витамина РР ноктите и косата укрепват значително. Киселото зеле притежава очистителни свойства, то обогатява клетките с хранителни вещества и ги регенерира. Всичко това води до подмладяване на организма.
Все още няма коментари