Едно яйце на ден намалява риска от инфаркт и инсулт с цели 12 процента. До този извод са стигнали специалисти по сърдечно – съдови заболявания от САЩ, които са изучавали връзката между потреблението на яйца, инфарктите и инсултите.Нещо повече, учените твърдят, че те са много полезен продукт. В едно голямо яйце се съдържат шест грама белтък, антиоксидантите лютеин и зеаксантин, а също и витамините Е, Д и А. Както е известно, антиоксидантите защитават от стреса на окислителните процеси и възпаленията в организма. А белтъкът помага за намаляването на кръвното налягане.
Някои хора с цел да се хранят здравословно, отстроняват жълтъка и консумират само белтъка. Това обаче прави храната непълноценна. Яйцата не повишават холестерола. В действителност те са богати на холестерол, но на този от типа „добър”. Освен това, те са полезни за сърцето и мозъка. Жълтъци са много богати на хранително вещество, наречено холин, като две порции са около половината от препоръчваната дневна доза от него. Установено е, че 90% от американците страдат от недостиг точно на холин. Той, всъщност, е от групата на В- витамините, помага за намаляване на възпаленията и за предотвратяване натрупването на хомоцистеин (химично съединение, свързвано със сърдечни заболявания и остеопороза).Яйцата спомагат за загубата на тегло.Сътрудници на Масачузетския университет обаче предупреждават, че редовната употреба на белтъчини от животински произход, съдържащи си в червеното месо и яйцата, са опасни за здравето на някои хора. Животинските белтъчини повишават риска от преждевременна смърт на хора, които водят неправилен начин на живот, страдат от напълняване или са прекалено слаби.
Все още няма коментари