Сушеният карамфил е една от подправките, която се среща в почти всяка кухня. Той съдържа много хранителни вещества, които имат благотворно въздействие върху здравето. Съставът му включва витамини, полиненаситени мастни киселини, макро- и микроелементи. Етеричното масло се счита за един от основните компоненти. Карамфилът е богат на витамини: С, Е, К и група В. Дъвченето на изсушените му пъпки е решение за много проблеми – заболявания на храносмилателната система, нисък имунитет, съсиреци и възпаления в кръвта. Дъвченето на пъпките преди хранене е по-ефективно от чаша кафе. Симптомите на ниско кръвно налягане под формата на главоболие и отпадналост също изчезват. Карамфилът не се препоръчва на хора с високо кръвно. Всички останали могат да го вземат като противогрипно средство и за желязна имунна система.
Все още няма коментари