За мнозина богато отрупаните трапези по Великден и Гергьовден могат да сложат начало на едно системно преяждане. А свръхконсумацията и безразборната употреба на различни храни и напитки подлага организма на силен стрес, от който той страда поне година напред. В резултат могат да се отключат редица здравословни проблеми. Трайната негативна тенденция да си угаждаме на масата, и то с нездравословни ястия, предизвиква промени във функционирането на организма, които могат да доведат до повишено желание за още повече храна, са установили изследователи от Северозападния университет в САЩ.
При постъпването на храна в стомаха се отделят определени хормони, които подават сигнал към мозъка, че е време да спре притока на хранителни вещества и съответно се включват хормоните за потискане на глада.
При постоянно преяждане към мозъка постъпват смесени сигнали и усещането за ситост така и не се появява. Тъй като храносмилателната система има за задача да преработи и усвои храната, при претоварването ѝ могат да се отключат редица остри възпалителни процеси и проблеми във функционирането на стомах, черва, панкреас. Това съответно рефлектира и върху всички останали органи и системи. Преяждането по празниците логично излага на висок риск хората с метаболитен синдром, диабет и наднормено тегло.
Заедно с тях би трябвало да са особено внимателни страдащите от хипертония, сърдечносъдови заболявания, стомашно-чревни нарушения като гастрит, колит, язва и др. При проблеми с жлъчката, при подагра или бъбречни заболявания също се препоръчват умереност и повишено внимание. Празничната трапеза обичайно изобилства от въглехидратни храни (тестени – от бяло брашно, бял ориз и картофи, сиропирани десерти и т.н.), солени и мазни храни от животински произход, традиционните тестени изделия и сладкиши. Всички те могат да окажат неблагоприятно въздействие върху пациенти с посочените по-горе здравословни проблеми.
Все още няма коментари