Пчеларството е познато от дълбока древност. Човекът първоначално използвал меда и пчелния восък, а по-късно пчелна отрова, пчелно и търтиево млечице, пчелен прашец, даже пчелни трупове.
Но основното сред пчелните продукти си остава медът. Той е чудесно антибактериално и противомикробно средство, което се дължи на съдържащи се в него фитонциди и микроелементи, например калий - той събира влагата от бактериите и те бързо загиват.
Но как пчелите правят своя вкусен мед? Как от прашеца на различни цветя и билки се получава тази гъста и ароматна маса? Отговорът не е вълшебство, а труд и търпение.
Пчелите правят меда от сладък сок, наречен нектар, който събират от цветята. В процеса на преработка го обогатяват с ензими, белтъци, органични киселини, цветен прашец, витамини и други съставки.
Все още няма коментари