Яйцата пазят зрението и дори предпазват от слепота в резултат на старческо перде и макуларна дегенерация, показват данни от международно проучване. Тези им свойства се дължат на разнообразните антиоксиданти, както и на витамин А, съдържащи се в тях. Сварените, пържените или печените яйца са добър съюзник в свалянето на излишните килограми, тъй като засищат. Те съдействат за натрупването на повече мускулна маса, затова се препоръчват на хора, които ваят фигурата си с фитнес или други спортове.
Същевременно в някои случаи яйцата подпомагат запазването на кръвното в нормални граници. Този животински продукт е богат на аминокиселини HDL холестерол (добър холестерол), от който се нуждаят всички органи и системи, за да бъдат здрави. Яйцата съдържат холин – важен водоразтворим хранителен елемент, който служи за изграждането на клетъчни мембрани и стимулира центъра на паметта в мозъка. Препоръчителният прием е по 1-2 яйца на ден, които могат да се консумират в различна форма. За предпочитане е да бъдат варени, а не пържени.