Прекомерната употреба на картофени ястия – пържени картофи, пюре, чипс и прочее вкусни блюда, има връзка с високото кръвно налягане, твърдят лекари от САЩ и Австралия.
Хората, които изяждат четири и повече порции картофи седмично, са по-застрашени от хипертония в сравнение с другите, които консумират една порция на месец. Злоупотребата с картофи предизвиква високо кръвно налягане и при жените, и при мъжете. Причината за това според авторите на изследването е високият гликемичен индекс на картофите, който води до рязко повишаване на нивото на кръвната захар.
Трябва да се отбележи обаче, че не всички учени са съгласни с теорията за гликемичния индекс. Лекарите са наблюдавали 187 000 мъже и жени, участвали в 3 изследвания през последните 20 години в САЩ. Техните гастрономически пристрастия били установени с подробен въпросник, а здравето им и наличието на високо кръвно – с медицински прегледи. Според учените замяната на една порция картофи с порция без нишесте може да намали риска от развитие на хипертония. Те правят обаче и уговорката, че освен високото съдържание на нишесте картофите са богати на полезния за организма калий, който задължително трябва да си набавяме от храни като боб, спанак и тиква.
Все още няма коментари