Куркумата е много популярна подправка в Индия. Корен, изсушен и стрит на прах, с наситено жълто-оранжев цвят – тя е неизменна част от редица ястия. Много са изследванията, доказали лечебния ефект на куркумата.
Счита се, че с нея могат да се предотвратяват или лекуват над 600 болести. Редовната ѝ употреба се свързва с изцелението на различни видове рак, алцхаймер, различни инфекциозни заболявания. Подправката неслучайно е сред най-често срещаните съставки в терапевтичните практики на азиатските лечители. Противораково действие куркуминът проявява най-категорично в така наречените Златно мляко или Златна смес против възпаление и рак. Златната смес се забърква от куркума, мед, лимон, черен пипер. Действа антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално. На 100 г чист пчелен мед се добавя супена лъжица куркума, две – ябълков оцет, щипка черен пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. Смесването започва от оцет и куркума и постепенно се добавят останалите съставки. Получената паста се съхранява в хладилника в стъклен буркан с капак.
За антираков ефект всяка сутрин се взема една супена лъжица златна смес с куркума. Държи се в устата, докато се разтопи, и се поглъща по малко. При настинка от същата смес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от болестта, после същата доза – два дни през два часа, накрая три пъти дневно по половин лъжичка, докато болестните симптоми изчезнат.
Все още няма коментари