Ако искате да се грижите за мозъка си, дъвчете дъвка. Това съветва физиологът проф. Джеймс Гудуин. Британският специалист по стареене и мозъчно здраве обяснява, че дъвченето е действие, което, изненадващо, стимулира мозъчната дейност. „Как би могло това да работи, може да попитате? Истината е, че всъщност не знаем. Но доказателствата са толкова убедителни, че националните правителства ги използват в своите кампании за насърчаване на здравето“, обяснява Гудуин в книгата „Мозъкът – твоята суперсила“ . Той цитира изследване на докторите Люси Уилкинсън и Андрю Шоули от Университета на Нортумбрия, които проследяват положителните ефекти на дъвката върху умствената дейност. За целта те разделят група от седемдесет и пет възрастни на три части: хората в едната дъвчат дъвка без захар, от втората група имитират дъвчене, а третата не прави нищо. Всяка група бива подложена на тестове за внимание и работна памет. Резултатът: при дъвчещите дъвка хора се забелязва подобрение в непосредствената и дълготрайната памет. При тях способността за припомняне на дадени думи е с 35% по-добра от тази на другите две групи. Това е само едно от множество проучвания по темата, като повечето потвърждават ползата на дъвченето на дъвка за различни аспекти на мозъчното здраве. Макар че научните изследвания в тази област все още предстоят, проф. Гудуин си обяснява откритията по следния начин: Изглежда, че дъвченето на дъвка има двойна цел – увеличавайки количеството слюнка, то прави устата по-малко киселинна; намалява патогенните бактерии в устата, а те са рисков фактор за здравето на мозъка. Също така самото дъвчене стимулира области на мозъка, които са важни за мисленето и паметта. Дъвченето на дъвка подтиква и отделянето на инсулин, за който знаем, че има рецептори в мозъка. Друго обяснение е, че дъвченето на дъвка увеличава сърдечната честота, като по този начин осигурява на мозъка повече кислород и хранителни вещества. И в двата случая това действие оказва положителен ефект върху паметта ни.
Все още няма коментари