Дълго време ни убеждаваха, че ако искаш да се сбогуваш с излишните килограми, трябва да скъсаш всякакви връзки с шоколада, пицата и сладоледа. Забрави за „вредното“, дъвчи моркови и мълчи. Но ново изследване от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн поставя тази теория под въпрос и го прави с една изключително вкусна новина: понякога малкото изкушение може да е не пречка, а трамплин към успеха.
Разликата между глад и желание е тънка, но съществена. Гладът е просто нужда от енергия. Желанието? То има конкретен образ – парче торта, чаша сладолед, хрупкав чипс. Изследването проследява 30 възрастни в рамките на две години – всички с ясната цел да отслабнат. И изводите са повече от любопитни: онези, които успели да свалят поне 5% от телесните си мазнини, съобщават за намаляване на апетита към така наречените „вредни храни“. За разлика от тях хората, които не отбелязали напредък, продължили да изпитват силни желания за калорични удоволствия.
Но тук идва обратът: вместо да се борят със себе си и да се лишават, участниците били насърчавани да си позволяват малки порции от любимите храни. Не да се тъпчат, а да се насладят – умерено, съзнателно, без вина. И резултатът? По-бързо, по-устойчиво отслабване и много по-малко емоционално напрежение.
Така наречените „cheat meals“ – онези малки хапки от забранения плод – не само че не саботират процеса, а може да го поддържат жив. Когато човек знае, че може да си позволи малко шоколад или лъжичка сладолед, нуждата да изяде цялата кутия изчезва. Психиката не е в режим „забрана“, а в режим „свобода с мярка“.
И все пак има хора, които дори с най-добри намерения не успяват да устоят на апетита си. Според учените отговорът често се крие в повишеното ниво на стрес и тревожност. Колкото по-напрегнати се чувстваме, толкова по-силно е влечението към бързи, калорични утешения. Затова експертите препоръчват диетата да върви ръка за ръка с грижа за психичното здраве – медитация, спорт, терапия или просто повече време за себе си.
Все още няма коментари