Експерти предупреждават, че консумацията на газирани напитки, сладолед и инстантни тестени изделия може да увеличи риска от рак на белия дроб с 41%.
Голямо проучване установи, че хората, които ядат най-много ултрапреработени храни, са много по-склонни да се разболеят, отколкото тези, които ги избягват.
Според международен екип от учени нездравословната храна е особено вредна за недребноклетъчен рак на белия дроб и по-агресивния дребноклетъчен тип. Професор Сам Хеър – гръден радиолог в Royal Free London NHS Trust, заяви пред Daily Mail: „Една четвърт от случаите на рак на белия дроб се срещат при непушачи, така че се нуждаем от изследвания, които да проучат дали други фактори са свързани с рака на белия дроб“.
Проучването е проследило начина на хранене и здравето на повече от 100 000 възрастни в САЩ в продължение на 12 години и е установило, че 1706 от тях са развили рак на белия дроб.
Средно хората са приемали почти три порции непероксидирани полифосфати (UPF) на ден, но някои са приемали до шест. Любими им били безалкохолните напитки и месните продукти за обяд. Но списъкът включва също пържена храна, торти, тестени изделия, солени закуски, зърнени закуски, инстантни тестени изделия и супи, маргарин, сладкиши, бургери, хотдог и пица.
Все още няма коментари