Пъпешът е един от най-обичаните летни плодове – сочен, ароматен и освежаващ, той не само гали небцето, но и предлага безкрайни възможности за кулинарни експерименти. Независимо дали ще го използваме в десерт, салата или неочаквано гурме ястие, пъпешът добавя лекота, сладост и фин екзотичен оттенък на всяко блюдо.
Пилешки рулца с прошуто и сирене бри
Необходими продукти: пилешки гърди, прошуто, сирене бри, пъпеш (по-възможност канталупа), печени червени чушки, зехтин, чесън, сол, черен пипер, розмарин, балсамов оцет, масло, свеж босилек
Начин на приготвяне: Пилешките гърди се разрязват през средата на пеперуда и внимателно се изтъняват с чук, така че да се получат равномерни филета. Върху всяко филе се подреждат тънък резен прошуто, плочка сирене бри и парче пъпеш, нарязан като пръчица. Внимателно се завиват на руло и се закрепват с клечки или кухненски канап. Овкусяват се със сол, черен пипер и розмарин, след което се запечатват на силен огън с малко зехтин от всички страни, докато придобият златиста коричка. Прехвърлят се в тава и се пекат на 180°C за около 20 минути. През това време се приготвя пюрето: в блендер се слагат печени червени чушки, зехтин, скилидка чесън, щипка сол и няколко капки балсамов оцет. Пасира се до гладка консистенция и се загрява леко с бучка масло преди сервиране. Готовите пилешки рулца се поднасят върху слой от чушковото пюре, поръсени със свеж босилек и няколко капки от сока, който са пуснали при печенето.
Чийзкейк с лайм и медена глазура
Необходими продукти: бисквити (тип „Дижестив“), масло, крема сирене, заквасена сметана, пъпеш, захар, желатин, лайм, мед, свежа мащерка, ванилия
Начин на приготвяне: Бисквитите се смилат фино и се смесват с разтопеното масло, след което се притискат в основата на форма с подвижен ринг. Оставя се в хладилник да стегне. Пъпешът се пасира на гладко пюре. В купа се разбиват крема сиренето, заквасената сметана, половината от пюрирания пъпеш, захар, ванилия и настъргана кора от лайм. Желатинът се разтваря на водна баня и се добавя към крема, който се излива върху бисквитената основа. Оставя се в хладилник поне за 6 часа. Междувременно се приготвя медената глазура: в малка касерола се загряват медът, мащерката и сокът от един лайм до леко сгъстяване. След като чийзкейкът стегне, се залива с останалото пюре от пъпеш и леко охладената медена глазура. Поднася се добре охладен, с листенца мащерка за украса и резенчета пъпеш отгоре.
Карпачо с краставица и мента
Необходими продукти: пъпеш, краставица, козе сирене, орехи или шамфъстък, зехтин, лимон, мед, прясна мента, пресен босилек, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Пъпешът се обелва и нарязва на много тънки резени – почти прозрачни, като за карпачо. Краставицата също се нарязва на дълги тънки ленти с помощта на белачка. Подреждат се ветрилообразно върху голяма чиния, като се редуват цветово – зелено и оранжево. Козето сирене се натрошава леко върху подреденото карпачо, а ядките се запичат леко на сух тиган и се поръсват отгоре. За винегрета се смесват зехтин, лимонов сок, малко мед, сол и пипер, ситно нарязани листа босилек и ментови листенца. Всичко се разбива до емулсия и се залива внимателно върху салатата. Оставя се за 10 минути в хладилник да се овкуси, след което се поднася охладено като предястие или лек обяд. Комбинацията между сладостта на пъпеша, свежестта на краставицата, соленото сирене и хрупкавите ядки създава истинска експлозия от текстури и вкусове.
София 30°
Видин 30°
Враца 28°
Русе 30°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари