Има лесен начин да разберете дали сте предразположени или вече сте развили алцхаймер. Неуспехът да се идентифицира миризмата на дъвка, лимон и бензин може да е признак за повишен риск от коварната болест. До този извод са стигнали учени чрез изследване на университета McGill, в което участвали 274 души с генетичен риск от болестта на Алцхаймер. На тях им били дадени карти със силни и ниски миризми и били помолени да ги идентифицират. 100 пациенти също се съгласили на редовни лумбални пункции, за да се определят протеини, свързани със заболяването.
Тестовете показали, че участниците, които са имали най-големи трудности при идентифицирането на миризми, са имали и най-голямо количество протеини в организма, което показва висок риск от болестта на Алцхаймер. Изследването подкрепя теорията, че заболяването засяга обонятелната крушка на мозъка в ранните си етапи. Специалистите съветват редовно да тестваме обонянието си със силни миризми и ако усетим, че нещо не е наред, да се обърнем към лекар.
Все още няма коментари