Руският онколог Иван Карасев определи коя е била фаталната храна при пациентите, починали от рак на червата. Той се позовава на проучване на учени от Американския институт по онкология Dana-Farber.
След ДНК анализ на нормални и туморни тъканни проби от 900 пациенти с колоректален рак те откриват алкилиращи подписи на мутация в клетките на дебелото черво. Оказа се, че това увреждане на ДНК, причиняващо рак, е свързано с яденето на големи количества червено месо. В същото време консумацията на пилешко или риба не повлиява на този показател, както и на въздействието на други фактори, свързани с начина на живот. Учените са изчислили, че пациентите с най-високи нива на увреждане на ДНК-то имат 47% по-голяма вероятност да умрат от колоректален рак.
Карасев разкри и причините, които най-често водят до развитие на рак. Според него основните фактори на заболяването са острото физическо и емоционално изтощение на организма. Той отбелязва, че човек се нуждае от осем часа сън, също така е важно да яде няколко пъти на ден, като не изпуска закуската. Онкологът препоръчва и здравословна диета, за да се намали рискът от рак. По негови думи трябва редовно да се хапват храни като чесън, броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, ленено семе с лигнани в състава и гъби.
Все още няма коментари