Не всяка храна е приятел на хипертониците. Мнозина смятат, че не е нужно да спазват диета при наличието на високо кръвно, но е доказано, че именно храненето контролира по-добре стойностите на артериалното налягане дори от лекарствата. Първо трябва да се откажете от соленото. Според препоръките на кардиолозите е задължително да намалите приема на сол до 5 грама дневно. Ето защо маринати, осолената риба, осолените сирена, пушените и кисели зеленчуци или не трябва да се консумират изобщо, или само по малко и само по празници. Трябва и да престанете да солите обилно храната си. Пикантните ястия са на второ място в списъка. Този тип храни дразнят вътрешната лигавица на стомаха, което кара апетита да скочи.
Човекът започва редовно да преяжда, наддава тегло и влошава хипертонията. Затова в магазина ще трябва да оставите пикантни колбаси, силно пиперливи ястия, пикантни закуски и сосове. Невъзможно е при хипертония да се консумира и мазна храна. Особено ако съдържа лош холестерол. Следователно не бива да ядете колбаси, високомаслени бульони, мазно месо. Избягвайте свинска мас, яйца, сметана, тлъсти сирена, черен дроб.
Пържената храна също е враг на пациентите с високо кръвно. Ще трябва да се откажете от пържени картофи, месо, риба, пайове, бъркани яйца. Ако готвите, задушавайте, печете на скара или пържете без олио. Последен в списъка на лошите продукти е алкохолът. Той натоварва сърцето, повишава кръвното налягане. Ако не се откажете напълно от него, тогава максималната доза е 150 грама и не повече от 2 пъти седмично.
Все още няма коментари