Подаграта е заболяване на обмяната, която настъпва с възпаления и силни болки в една или повече стави. Причината е повишено ниво на пикочната киселина. Понякога това се случва заради повишено образуване на пикочна киселина. Много по-често обаче става дума за влошеното й излъчване заради някакъв проблем с бъбреците. Този вариант се среща при две трети от пациентите.
Много характерни признаци на подаграта са болезненият и подут палец на крака, както и бъбречната колика.
Любопитното е, че пациентите са предимно мъже. При жените се среща основно след менопаузата.
Тогава защитната функция на женските полови хормони намалява. Наследствеността и факторите на околната среда, но най-вече начинът на хранене активират болестта. Ако се храните всеки ден с изобилие от месо, пиете безалкохолни с много захар или фруктоза (това на практика са всички подсладени безалкохолни у нас), приемате доста мазнини с храната, пиете алкохол, увеличавате съществено риска от подагра.
Тези храни повишават нивото на пикочна киселина, макар и по различни пътища. Храна, която съдържа много мазнини, благоприятства възникването на т.нар. кетонни тела. Те потискат изхвърлянето на пикочната киселина през бъбреците. Такава храна е месото, особено червеното. Освен това то спада към храните, богати на пурини, а тялото преобразува пурините в пикочна киселина.
Има и някои диети, които увеличават риска от подагра. Например, ако човек спазва диета без твърда храна, при определено генетично предразположение рискът от подагра скача.
Лекарите съветват преди всичко да намалите сериозно мазнините в храната. Дневното количество не бива да надвишава 70 грама. Алкохолът трябва почти напълно да се изключи, особено концентрати и бира. Ако все пак нещо ви се пийва, избирайте бяло сухо вино.
Все още няма коментари