Известно е, че захарта е храна за туморите. Оказва се обаче, че някои от тях консумират повече захар, отколкото други. Това е основен извод от проучване в Тексаския университет на Далас. Те откриха пет вида рак, при които туморните клетки се развиват бясно, когато в организма на болния има повече захар. Заключенията на експертите може да окажат влияние върху препоръките за диета на онкоболните.
Първият зависим от захарта рак се оказал един от подвидовете на тумора на белия дроб. „Съществува подозрение, че много от раковите клетки са силно зависими от захарта като енергийно снабдяване. Открихме обаче, че един специфичен вид – плоскоклетъчен карцином на белия дроб, е значително повече зависим“, коментира д-р Юнг-ван Ким, асистент по биологични науки и старши автор на изследването.
Изследователският екип проучил голяма правителствена база данни, наречена Atlas, на генома на рака. В нея е събрана информация за 33 вида рак на повече от 11 000 пациенти. Въз основа на тези данни учените открили, че протеинът, отговорен за транспортирането на глюкозата (вид захар) в клетките, се откривал в много по-високи нива при рака на белия дроб. С прости думи, учените обясняват, че туморите на белия дроб са като гъби, които попиват най-вредното от храните и напитките, които влизат в организма ни. Захарта обаче е единствената, която помага на растежа им и води до появата на разсейки по други органи. Проучването показало още, че подсладителите влияят и на други четири вида онкологични заболявания – става дума за рак на мозъка, шията, хранопровода и на шийката на матката.
„Това са много различни органи и тъкани в организма. Само че по някакъв начин раковите им клетки имат сходна реакция при усвояването на глюкоза“, допълва Ким. „Тези видове рак явно консумират много захар. Една от следващите ни стъпки е да разгледаме защо е така“.
За да се изведат конкретни препоръки за ограничаване на захарта в диетата при някои видове рак, учените планират продължение на проучването с експерименти върху животни.
По данни на властите в САЩ през 2016 г. всеки американец е изял над 75 кг рафинирана захар. В това количество влизат още сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза и други подсладители.
По принцип хората в развитите страни употребяват прекалено много захар. От една страна, прекомерната консумация на сладки неща може да отключи диабет, а от друга – да подхрани вече съществуващи заболявания. Онколозите препоръчват на болните да изключат окончателно захарите от менюто си, за да подпомогнат лечението си. Тъй като организмът не може да съществува пълноценно без тях, съветват да си ги набавяме от плодовете, където видът им е чист.
Все още няма коментари