Защо орехите и слънчогледовите семки са полезни за сърцето. По колко да ям на ден, за да се намали кръвното ми?
Теодора Каменова, София
Орехите са богати на Омега-3 мастни киселини, поради което влияят на холестерола в кръвта - понижават “лошия” и повишават “добрия”. Това ги прави изключително полезни при сърдечносъдовите заболявания и повишено кръвно налягане. Богати са на витамините А, С, Е, Р и от групата В. Съдържат още висококачествени белтъчини и микроелементите магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо. Заради това са популярни и като храна за мозъка. В състава на слънчогледовите семки влизат главно ненаситени мастни киселини - линолова и олеинова. Те също подпомагат образуването на “добър” холестерол. Достатъчно е да изяждате по 30 г ядки, пет пъти в седмицата, за да пазите сърцето и мозъка си здрави. Много важно е да съхранявате ядките на хладно и сухо място. Така в тях няма да се образуват вредни за организма вещества (афлатоксини).
Все още няма коментари