Червеното месо, подложено на обработка, за да е по-трайно, увеличава многократно риска от рак на червата. Това показва проучване на Университета в Оксфорд, което е подкрепено от Центъра по изследване на рака в Обединеното кралство. То потвърждава резултатите от друго такова, проведено от Световната здравна организация.
Изследването е доста песимистично за всички, които ядат редовно и в големи количества обработено червено месо. За британците, чиято традиционна закуска е бъркани яйца с поне 4-5 резена пържен бекон, това е малка трагедия.
Колко точно е голям този риск?
В изследването са анализирани данни от почти един милион души от Британската биобанка.
Установено е, че 2 609 души от тях са развили рак на червата. Изследването и наблюдението е продължило около 6 години.
Ето какво показват цифрите:
Консумацията на три резена бекон на ден вместо само един, увеличава риска от рак на червата с 20%.
За всеки 10 000 души, които са консумирали 21 грама червено обработена месо, поне 40 са диагностицирани впоследствие с рак на червата.
Ако консумацията скочи на 76 грама дневно, цифрата на заболелите става 48.
СЗО смята, че 76 грама варено червено месо се равняват на 240 грама телешка пържола. Резен шунка или бекон се равняват на 23 грама обработено месо.
Колко червено месо е прекалено много?
Не е съвсем ясно. Според Центъра по изследване на рака в Обединеното кралство, всяка година са рагистрирани 41 800 случая на рак на червата. От тях 5400 е можело да бъдат избегнати, ако хората изобщо не са консумирали обработено червено месо.
Все още няма коментари