Напоследък стана много модно по кафенета и ресторанти да се пуши наргиле. Пълна заблуда е обаче, че то не води до същата зависимост, както и никотинът в цигарите. Подобно на него уврежда белия дроб и повишава риска от тумори на пикочния мехур, устните и устната кухина. Допълнително условие за заболявания създава практиката наргилето да се употребява колективно, като цяла компания пуши през един мундщук (накрайник).
По този начин лесно се пренасят различни инфекции – гъбички, херпес, хепатит, туберкулоза. Често недобре почистени уреди стават източник на зараза с хелибактер пилори – бактерия, виновник за чревните възпаления и язвите. Присъствието й в червата, съчетано с веществата от изпушения тютюн или друга специална съставка, е условие за развитие на злокачествени заболявания на храносмилателната система. Особено опасен е димът от наргилето, който е 200 пъти по-голям от цигарения. По-високо е замърсяването на дихателната система с арсен, олово, хром, никел и др. Въпреки че тютюнът за наргилето е ароматизиран и в него няма катран, любителите на ориенталските удоволствия поемат до 5 пъти повече въглероден окис, отколкото употребяващите цигари. А високите му концентрации в кръвта сериозно увреждат мозъка.
Все още няма коментари