Вярно ли е, че морковите имат съставка с противораково действие?
Надка Славчева, Сливен
Морковите съдържат фалкаринол – вещество, на което се гледа като на нова възможност за бъдещо лекарство срещу рака. Засега ефектът на това вещество се проявява осезателно, когато морковите се консумират сурови. Отдавна се знае, че намиращият се в тях бета-каротин активира производството на клетки, способни да унищожават нахлулите в организма причинители на заболявания. За да не се губят при готвене полезните вещества на зеленчука, специалистите препоръчват в ястията да се поставят цели моркови. Най-добре е да се купуват по-млади и по-дребни. От по-големите може да се прави сок. Когато той се комбинира със сок от ябълки в отношение 1 към 1, се получава тонизиращ еликсир. Диетолози препоръчват за общо укрепване всекидневно да се консумират по 300 г моркови.
Все още няма коментари