Учени от университета в Барселона съобщиха за още едно лечебно свойство на маслините. По думите им те са ефективен помощник в борбата с рака. Ползите от маслините са почти безценни, коментираха експертите. Такова заключение се прави за първи път. Досега се изтъкваше най-вече ползата им за здравето на кръвоносните съдове. Те намаляват лошия холестерол и пазят от образуване на тромби (кръвни съсиреци). Учените направили проучване, което прави извода, че консумацията на маслини повишава защитните сили на организма и предпазва от рак на дебелото черво и на гърдата. „Най-полезна се оказа кожата на маслиновите плодове.
Именно в нея се съдържат около 80% от маслиновата киселина, която е способна да унищожи раковите клетки. В допълнение тя забавя развитието на тумора“, отбелязват авторите на проучването. В маслините има почти всички полезни и необходими вещества и витамини. Те са чудесен източник на витамин Е, който е така важен за правилното функциониране на мозъка и белите дробове, както и за производството на кръвни клетки. Маслините са също така богати на протеини, пектини, захари, витамини В, С, Е, F-активни катехини.
Съдържат също калий, фосфор, желязо и други важни минерали. Ненаситените мастни киселини в целите маслини, а и в зехтина имат изключително положителен ефект върху кръвоносните съдове. Те помагат артериите да останат чисти от холестерол, който провокира развитието на атеросклероза. Учените препоръчват маслини или зехтин да се консумират всекидневно. По този начин всеки може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, инсулти, инфаркти и дори онкологично заболяване. Ако се страхувате, че маслините са мазни и може да напълнеете, добре е да знаете, че 100 г съдържат само 115 калории.
Маслините като ваксина срещу рака
0 коментара
Все още няма коментари