Когато купувате плодове и зеленчуци, можете ли да различите кои са биологични и кои ГМО? ГМО храните са по-хубави, с по-наситени цветове, без дефекти - с перфектен външен вид. Въпреки това дали има очевидна разлика?
Джейсън Калтон, диетолог, който е учил в Харвард и Йейл, е съавтор на книгата “Богата храна, бедна храна”, заедно със съпругата си Мира. Той подчертава опасността, съветвайки да се придържаме към органичните, пресни продукти или тези, които се отглеждат на местно ниво, а да избягваме ГМО продукти. Запомнете, че индустриално получените мляко, месо и риба често произхождат от животни, хранени с ГМО соя и царевица. Въпреки че ГМО продуктите не са отбелязани, семейство Калтон казват, че има един трик за разпознаване на тази храна. Потърсете цифровия стикер на продуктите, който се нарича PLU (Product Lookup Number). Ако PLU е от четири цифри, започвайки с 3 или 4, това означава, че продуктът не е ГМО, но произведен във ферма, която използва химикали и пестициди.
Ако на етикетите има пет цифри, като първата е 9, това означава, че продуктът е органичен, създаден без химикали, пестициди, т.е. без генетични модификации. “Можете със спокойна съвест да купувате тези продукти”, казва Калтон.
Но продуктите, отбелязани с петцифрен код, който започва с 8, са генетично модифицирани.
ГМО храните са неестествено създадени. Но поради факта, че ГМО продуктите са широко разпространени и обикновено не са маркирани, почти е невъзможно напълно да ги избегнете. Все пак има някои плодове и зеленчуци, които рядко са генетично изменени: чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, дини, гъби. Следните продукти са с далеч по-големи шансове да бъдат ГМО: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, картофи, зелен фасул, зеле, портокали, царевица, тиквички, череша и люти чушки.
Как да разпознаваме ГМО плодовете и зеленчуци? ГМО плодовете и зеленчуците са предимно по-хубави, кръгли, блестящи, продуктите са с еднакъв размер, лъскави, с ярки цветове, без повреди и без ни най-малко скапаност
. В природата зеленчуците и плодовете са различни. Съветваме ви да купувате плодове и зеленчуци с неправилна форма, които изглеждат дори грозни. Много е важно плодовете и зеленчуците да са с различни цветове и форми. Не е страшно, ако зеленчуците и плодовете някъде имат малко загнило, това означава, че са естествени. На рафтовете, където се намират такива плодове и зеленчуци, шансовете да има ГМО продукти са малки. Страни, които са забранили вноса и производството на ГМО, са Франция, Швейцария и Унгария. Големите производители на ГМО са: САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия.
Все още няма коментари