Диабетът е едно от най-коварните и разпространени заболявания. Той се дели най-общо на тип 1 и тип 2, но в основата им стои общ проблем в организма – повишената кръвна захар. B началните стадии нa това заболяване обикновено няма никакви симптоми и в повечето случаи то се открива съвсем случайно, когато пациентът дава кръв за изследване на нивата на кръвната захар.
В по-късен етап, когато нивата нa глюкозата в кръвта пpeвишaвaт c мнoгo нopмaтa, неутолимата жажда първа издава диабета. В есенните месеци няма нищо по-хубаво от това да изпием чаша горещ шоколад. Оказва се обаче, че освен приятно това е и много полезно. Група американски учени са установили, че чаша топъл шоколад на ден предпазва от диабет.
Причината – черният шоколад е богат на флаваноли, които подобряват кръвообращението, като разширяват кръвоносните съдове. Какаото на прах пък намалява с около 1/3 количеството вредни мазнини, които се отлагат в черния дроб, наречени триглицериди.
Ефектът – редица индикатори за възпаление, което причинява диабет от втори тип, като предизвиква инсулинова резистентност, били значително по-ниски в края на проучването. Освен какаото кафето също намалява риска от развитието на диабет. При продължило 18 години изследване в „Харвард” е установено, че при сериозните пиячи на кафе – тези с повече от 6 напитки дневно, вероятността от развитие на диабет е между 29% и 54% по-ниска, отколкото на другите.
Все още няма коментари