Как да подсиля организма си, за да не ме повали върлуващият през тази зима грипен вирус. Опасен ли е, защото прочетох, че е съчетание между птичи и свински грип?
Сашка Цанева, София
Отдавна се знае, че вирусите на грипа постоянно се изменят. В момента вниманието на епидемиолозите е насочено към грипния вид H3N2, който се е комбинирал с частици от свинския и от птичия грип. За тази последна промяна специалисти от американския Център за контрол на заболяванията (CDC) са съобщили още през лятото на миналата година. Сега в САЩ, по данни на в Университета в Минесота, са регистрирани 11 случая на зараза с новия вирус. Твърди се, че той не е по-опасен от познатия ни сезонен грип и по симптоми не се отличава от него. Може да се предпазите, като носите топли дрехи, ограничите срещите с много хора и засилите организма си чрез пълноценно хранене. Включете във всекидневното си меню повече месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал, извара, защото белтъчините са необходими на клетките в битката със заразите. Много полезно е киселото зеле заради богатството си на витамин С и млечно-кисели бактерии, които влияят благоприятно на имунната система. Поемайте повече чайове с мед. Подсилващо действат отвара от кармолис и ехинацея, мурсалски и шипков чай. Ако имате здрав стомах, може да пиете и прясно изцеден сок от цитруси. Богатството им на витамини С, А, В, РР и микроелементи ще увеличи вашата защита. Наблегнете на лимоните. Те помагат не само срещу простуда и грип, висока температура и болки в гърлото, но и при артрит, полиартрит и диабет. Имат и противоракови свойства. Не забравяйте, че всекидневната гимнастика, чистият въздух и доброто настроение също подобряват имунитета.
Все още няма коментари