В черешите се съдържат много витамини – това са В, С, Р, А. Има също и доста важни за организма минерали, например магнезий, който участва в много биологични процеси, свързани с работата на мозъка, нервите и мускулите. Желязото в черешите пък помага да се подобри обогатяването на кръвта с кислород, предотвратява усещането за слабост и липса на сили при хора с анемия.
Има няколко проучвания, според които черешите могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в ставите, свързани с артрит и подагра. Те спомагат да се намалят нивата на пикочната киселина в кръвта на участниците, което всъщност провокира пристъпите на подагра. Друго проучване установява, че потреблението на череши намалява честотата на подагра с повече от 30%. Когато черешите са комбинирани с традиционните лекарства за подагра, пристъпите намаляват с 75%. Някои сортове череши имат мелатонин - съединение, което играе ключова роля в естествения модел на бодърстване и сън на организма.
Според проучванията сокът от тъмни череши или от вишни може да увеличи нивата на мелатонина и може да подобри продължителността и качеството на съня. Черешите са богати на кверцетин - естествен флавоноид, който е свързан със силни антиоксидантни и здравословни свойства. Кверцетин помага за неутрализирането на потенциалните увреждания на ДНК, причинени от свободните радикали, и може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания и някои видове рак, включително рак на гърдата, на дебелото черво, на простатата и рак на белите дробове. Кверцетинът също има силни противовъзпалителни и антихистаминови ефекти.
Все още няма коментари