Ако черният или зелен чай се загрява допълнително в микровълновата, той е три пъти по-полезен от този, който само се залива с гореща вода. В това е убеден ученият от Нов Южен Уелс д-р Куан Уонг. Той твърди, че неговият метод за приготвяне на освежаващата напитка я прави много по-полезна.
Изследването на лекаря показало, че така се активират 80% от кофеина, танина и полифенолите.
Ето съветите на д-р Уонг за приготвяне на чай: Залейте пакетчето с гореща вода. Загрейте чашата в микровълновата в продължение на 30 секунди.
Оставете пакетчето да престои във водата още една минута. Така чаените листа отдават максимално количество антиоксиданти и други полезни съставки. В същото време напитката остава с оптимален вкус. Д-р Уонг дава и други любопитни съвети. Според него хората могат да увеличат хранителната стойност на това, което изяждат, ако не изхвърляйте кори, семена и други смятани за отпадни елементи.
Например при лимоните и ябълките. Той открил, че загряване в продължение на пет минути при 480 вата в микровълновата на кюспе от лимон – остатъците, след като се изцеди сокът, активира редица полезни вещества.
Все още няма коментари