Главоболието е сред най-често срещаните неприятни усещания сред хората. Макар да го смятаме за безобидно, понякога то е сигнал за тежките заболявания, които се развиват в нашия организъм. В повече от 70% от случаите обаче учените доказват, че главоболието е провокирано от храните и напитките, които приемаме.
В черния списък с продукти попадат дори такива, които консумираме ежедневно, без да подозираме, че буквално взривяват мозъка ни. Алкохолът е на първо място в класацията заради вещества като тирамина, който събужда мигрената.
Напитките, след употребата на които най-често се появява главоболие, са червено вино, бира, уиски и шампанско.
Консервантите или оцветителите, които се добавят в хранителните продукти, особено в преработените и пушени меса, също са сред най-честите причинители на силните болки в областта на главата. Не яжте на корем шунка, бекон, наденица, кренвирши, колбаси, пушено месо и други подобни, ако искате да си спестите дискомфорта.
Над 90% от страдащите от мигрена, синузит и ринит изпитват болки в областта на челото при консумация на сладолед и други студени храни или напитки. В големи количества те не са полезни и за мозъчната дейност на напълно здравите. Някои видове сирена в големи количества също предизвикват мигрена. Това са: синьо сирене, бри, чедър, фета, горгонзола, моцарела, пармезан; швейцарско сирене, топено сирене. В черния списък попадат още кофеинът и шоколадът, както и храните с аспартам. Фъстъците, пицата и пушените риби също влияят на мозъка. И прекаляването с цитруси не е полезно, както и честата употреба на сметана.
Боли ни глава от преяждане с шунка
0 коментара
Все още няма коментари