Всяка храна допринася с нещо полезно за тялото и духа ни. Плодове, зеленчуци, месо, риба, зърнени, бобови храни - всеки продукт е зареден с уникална комбинация от витамини, минерали, белтъчини, фибри и антиоксиданти. Хранейки се здравословно и балансирано, човек подпомага организма си да бъде здрав и да функционира безгрешно.
Бадеми
Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, проведено през 2005 г., доказва, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца и са по-малко застрашени от Алцхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта.
Моркови
Бета каротинът, съдържащ се в морковите, подобрява вербалната памет. Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния прием на този антиоксидант подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция. Възрастните хора, които са консумирали редовно моркови и хранителни добавки, съдържащи бета каротин, са се справили значително по-добре на тестовете за когнитивни способности.
Киви
Рибата и ядките не са единствените източници на полезните за мозъка Омега-3 мастни киселини - голямо количество от тях се съдържа в семките на кивито. Освен това то е изключително богато на витамин С - eдно киви на ден покрива препоръчителния дневен прием за възрастни. Витамин С подобрява абсорбирането на желязото от храната, а желязото е необходимо за преноса на кислород в кръвта - което е жизнено важно за доброто функциониране на мозъка.
Все още няма коментари