Бъдни вечер е не само последният ден от Великите пости, а навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божият син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията, поднесени на трапезата, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. Броят им трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Не забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести, и меда, който е пожелание за сладък живот.
Соден хляб с билки
ПРОДУКТИ: 450 г брашно, 300 г кисело мляко, 30 г сушени домати, 1 глава лук, 1 с. л. зехтин, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. риган, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне. Сушените домати се накълцват. В купа се смесват брашното, содата, доматите, солта, риганът и запърженият лук. Добавя се киселото мляко и се замесва тесто, което се оставя да почине. Оформя се хляб. Слага се в тава с незалепващо покритие и се правят прорези с нож като звезда. Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
Мусака от боб и праз
ПРОДУКТИ: 250 г боб, 3 стръка праз, 2 моркова, 1 глава лук, 1 корен пащърнак, 2 сухи чушки, 100 мл зеленчуков бульон, 140 мл зехтин „Екстра върджин“, 2 с. л. доматен концентрат, 2 с. л. брашно, 1 с. л. джоджен, 1 ч. л. чубрица, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва за една нощ във вода и след това се сварява, като първата вода се изхвърля. Празът се нарязва на шайби. Лукът се нарязва на полумесеци. Морковът и пащърнакът се обелват и се настъргват. Чушките се накисват в топла вода. В съд се загрява 40 мл от мазнината и в нея се запържва лукът. Добавя се празът и пак се запържва за кратко. Слага се пащърнакът, добавя се половината от брашното и се запържва. Налива се бульонът и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица. Дърпа се от котлона. В друг съд се запържва морковът в 40 мл зехтин, сипва се бобът и когато се запържи, се добавят доматеният концентрат и останалото брашно. Налива се малко от бульона на чушките. Овкусява се със сол, черен пипер и джоджен, разбърква се, дърпа се от огъня и се прибавя месестата част от сухите чушки – обелени и наситнени. В тавичка се сипват 20 мл зехтин, разстила се един ред боб, върху него празът, след това пак боб. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, докато се запече – 30 минути. Преди да се поднесе, се полива с останалия зехтин.
Сарми с булгур
ПРОДУКТИ: 1 кг кисело зеле (листа), 200 г булгур (с варене), 500 мл зелев сок, 60 мл олио, 6 сушени червени чушки, 4 скилидки чесън от туршия, 4 стръка праз, 1/2 връзка магданоз, 1 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. сух джоджен.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се попарват в кипяща вода, за да омекнат, след това се накълцват. Празът и чесънът се наситняват и се запържват в половината олио. Добавят се доматеният концентрат, наситненият магданоз, 1/2 с. л. червен пипер, джодженът, чушките и булгурът. Налива се половината зелев сок и плънката се готви, докато булгурът поеме течността. От зелевите листа и плънката се свиват малки сарми, които се подреждат в плитък съд с капак. Наливат се останалите зелев сок и олио и се поръсва с останалия червен пипер. Сармите се готвят на тих огън, докато течността се изпари. След това капакът се маха и ястието се запича за 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Сервира се.
Сиропиран тиквеник
ПРОДУКТИ: 1 пакет ръчно точени кори за баница, 750 г тиква „Цигулка“, 150 г орехи, 80 г галета, 100 мл олио, 1 ч. л. канела. За сиропа: 400 г захар, 1/2 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата. Орехите се смилат с галетата в миниблендер. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава. Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставя се да се охлади. В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп. Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.
Празнично меню за Бъдни вечер
0 коментара

Все още няма коментари