Мидите са ценна и здравословна морска храна, от която не бива де се лишаваме, стига да сме сигурни в тяхното качество. Фосфорът в мидите помага на тялото ни да поддържа киселинния баланс и да регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен за нервната система, мозъка, костите и зъбите, както и за целия физиологичен процес. Мидите са „храна на щастието“ и гонят депресия.
Тези морски дарове са богати на цинк, който помага на загорялата от слънцето ни кожа да не се дехидратира. Йодът в мидите е важен за щитовидната жлеза. Знае се, че морските дарове са с пъти по-нискокалорични в сравнение с месото на бозайниците, което сме свикнали да ядем. Това прави мидите диетична храна, удачна при хранителни режими за редуциране на теглото.
Класически с черупка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: миди – 1 кг пресни, зехтин – 100 мл, чесън – 2 скилидки, девесил – 1/2 стрък, бяло вино – 200 мл, черен пипер на вкус, сол на вкус.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Първоначално мидите с черупка трябва да се измият хубаво под течаща вода. С ръцете или с малко ножче отрежете мустачките им и огледайте всяка черупка за замърсяване или нещо, което се нуждае от почистване. На средна сила на котлона сложете достатъчно дълбока тенджера и зехтина в нея. Щом загрее, добавете пресованите скилидки чесън и разбъркайте за няколко секунди. Сега добавете и мидите. Затворете капака и раздрусвайте тенджерата периодично. След минута изсипете бялото вино, както и нарязания пресен девесил. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и захлупете капака.
Гответе, докато вкусните пресни миди с черупка не се отворят и са готови за консумация.
Със зехтин и копър на тиган
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: миди – 500 г изчистени, краве масло – 50 г, чесън – 3 скилидки, бяло вино – 1/2 ч. ч., зехтин, копър, черен пипер, сол, лимони – 1.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Нарязваме чесъна на дребно. В голям тиган загряваме зехтин и разтопяваме маслото. Слагаме чесъна, за да се запържи съвсем леко. Добавяме изчистените миди, объркваме, наливаме виното и доливаме, ако е необходимо, малко вода. Щом омекнат, овкусяваме с черен пипер, сол и копър. Оставяме течността да се изпари и мидите на тиган да се запържат добре.
Сервираме готовите ароматни миди на тиган, обилно полети с прясно изцеден лимонов сок. Този аламинут си подхожда идеално с изстудено бяло вино.
Екзотична салата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: миди – 500 г, лук – 2 връзки пресен, лимони – 2-3 бр., копър – 1 връзка, магданоз – 1/2 връзка, зехтин – 50 мл, сол.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Добре почистените миди се заливат със студена вода, така че да ги покрие, и се кипват. Варят се само 3-4 минути, докато се отворят черупките, след което се почистват.
В дълбок съд се смесват почистените миди, ситно нарязаният зелен лук, копър и магданоз.
Продуктите се овкусяват със зехтин и лимонов сок, по желание може да се добави сол.
Салатата се разбърква много добре и се поднася изстудена.
Все още няма коментари