Менюто на българските политици далеч не включва само прословутите депутатски кюфтета, сервирани в столовата на Народното събрание. Част от най-високопоставените личности не само обичат да си хапват, а и притежават завидни кулинарни умения. Със сигурност мнозина от тях погазват най-редовно втория смъртен грях – чревоугодничеството, изразяващо се в страстта към вкусната и изобилна храна.
Премиерът Бойко Борисов е дългогодишен спортист и неведнъж е споделял, че законите за здравословното хранене са му по-ясни дори от законите в страната. Въпреки това самият той, в навечерието на коледните празници преди 2 години, призна, че понякога съгрешава, хапвайки си домашна сланина. Лекарят му категорично му забранявал да посяга към мазните храни, защото от тях се вдигало кръвно. На министър-председателя му се услаждали и супите, а от сладките изкушения най-любими му били баклавите. Борисов не си падал по ексцентричните кулинарни решения и именно той спря омарите, изобилието на кашу и марково уиски, които се консумираха доскоро в правителствения самолет. Храненето обаче вече не му носело чак такова удоволствие, защото охранителите от НСО дегустирали всяка гозба преди него, а заради натоварения си график рядко се задържал на масата. Родопският майстор-готвач Съби Минчев разкрива, че премиерът най-обичал манджи със зеленчуци, гювеч със свинско, шаран плакия, телешко и дивеч. Заради наситената програма понякога от вкуснотиите на готвача Борисов поръчвал или за резиденцията в „Бояна“, или за Банкя. Готвенето не му било голяма страст, но като всеки мъж се справял умело със скарата.
По-сръчен бил само Цветан Цветанов, който почти не пропуска традиционните събори из страната, където менюто не включва нищо по-различно от свински деликатеси. Неотдавна зам.-шефът на ГЕРБ въртя чевермето в Златоград, като изнесе открит урок за тънкостите в постигането на златистия загар. Неговата съпруга Деси също била изкусен кулинар, но по празници оставяла основното в ръцете на Цветанов.
Тяхната политическа опонентка – Корнелия Нинова, била перфекционистка и в домакинството. Лидерката на БСП разтоварвала с чистене, гладене и готвене. Специалитет й бил бобът, чийто майсторлък усвоила от своята свекърва. Когато синът й Рафаел си идвал от Америка, задължително го гощавала със своя силно подправен фасул. Нейната любима храна пък били тестените изделия. Като дете баба й често я водела на нивата, за да помага, а Корнелия нямала търпение да стане време за обяд и да извадят меката питка от торбата. И до днес от време на време си позволявала да хапне домашна погача със сиренце и розов домат, но внимавала и за килограмите. На „Позитано“ се шегували, че живее само на цигари, защото шефката на червените неведнъж е признавала за злоупотребите си с тютюна. Докато била в Близкия изток, пък опитала истински скорпиони. В Магреба били деликатес и се консумирали само малките, но на Нинова никак не й допаднали и не повторила. От питиетата най-приятно на небцето й действало бялото вино, въпреки че нямала дълбоки познания в сомелиерството.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също не проявявал афинитет към засуканите манджи. Неговата довереница – бившата депутатка Петя Раева, чието хоби е кулинарията, издава, че Сокола редовно хапвал ястия с яйца. Харесвали му приготвени на очи или по панагюрски. Доган никога не преяждал и стриктно следял грамажа на порциите си. Знаел много рецепти, но не умеел почти нищо в кухнята. Единственото, което всяка година правел собственоръчно, били домашни туршии. От зарзавата сервирал даже на изисканите гости в Сараите, а често разменял буркани от неговите за друг вид мариновани зеленчуци.
Доскорошният му съратник Лютви Местан имал по-изтънчен вкус към храната и се славел с висока култура на хранене. Лидерът на ДОСТ консумирал най-често морски дарове и риба, защото бил почитател и на риболова. Откакто нагазил дълбоко в политиката, все по-рядко му оставало време да гази в язовирите и реките, но навремето вадел страшилища от дълбините на яз. „Кърджали“. Приготвял ги най-често с орехи и пълнеж по семейна рецепта.
Цецка Цачева нямала опит в риболова, но също високо оценявала рибните блюда. Когато вечеряла в ресторанти, винаги подбирала такива, които предлагат морски деликатеси в менютата си, а по личните си празници задължително гостяла и поканените със същото меню. У дома приготвяла по-семпли ястия, но когато синът й Румен се приберял от Швейцария, където гради успешна кариера, готвела като за банкет. В ГЕРБ понякога я подпитвали даже за рецепти – нещо, което не се било случвало никога на Йорданка Фандъкова. Кметът на София не можела да приготви нищо по-сложно от салата и даже в предястията не експериментирала. В дома й повелител на черпаците бил нейният съпруг, но когато се оттеглела от политиката, Фандъкова планирала да изкара кулинарен курс и да прекарва повече време пред печката.
Мая Манолова спадала към категорията жени, вярващи в мотото, че любовта на мъжа минава през стомаха. С прочутата си жълта рокля и вкусните си гозби успяла да разтопи сърцето на настоящия си съпруг Ангел Найденов. Обичала да пазарува посуда почти толкова, колкото костюми, но за двете получавала критики, че са й в повече. Омбудсманът приготвяла и хапвала с удоволствие предимно български рецепти, като през годините в неин специалитет се превърнало кьопоолуто. Откакто станала баба, опреснила уменията си и в бебешката кухня и сега, наравно с щерка си Ралица, приготвяла домашни пюрета от биоплодове и зеленчуци.
В кухнята на властта
Бойко обичал гювеч, Корнелия - питка и фасул
Доган налитал на яйца на очи, затварял домашни туршии
0 коментара
Все още няма коментари