Меланинът е основното, от което зависи колко добре и за колко време ще почернеете. Пигментът на кожата се синтезира чрез две аминокиселини - тирозин и триптофан. Ако ядете храни, които ги съдържат, ще увеличите и меланина и ще почернеете повече. Затова хапвайте диня, пъпеш, моркови, тиква. Но с тях не прекалявайте, за да не добие кожата ви оранжев оттенък от пренасищане с бета-каротин. В месеца преди почивката наблегнете и на черния дроб и месото.
Шотландски учени са изчислили, че ако приемате по 3 порции плодове и зеленчуци на ден в продължение на 6 седмици, кожата ви ще добие приятен загар и без слънчеви бани. Така руският модел Карина Гурина постига мургавия оттенък, след като лекари ѝ забранили да се излага на слънце. Всеки ден тя пие сок от моркови и яде много салати.
Ако искате лицето ви да има красив матов тен дори и през зимата, мийте го със силен зелен чай. Може да си приготвите заготовки, като го замразите във формички за лед и сутрин обтривате кожата си с тях. Хем ще свиете порите, хем ще придадете приятен равен цвят.
Все още няма коментари