Витамин В12 има ключова роля за функционирането на мозъка и нервната система, както и за образуването на червени кръвни телца, които транспортират кислорода до тъканите и органите. От него организмът ни се нуждае в най-малки количества, но дори и лекият му недостиг може да предизвика анемия, хронична умора и депресия, а дългосрочният дефицит може да бъде пагубен за здравето на сърдечносъдовата система и да предизвика трайни увреждания на мозъка и централната нервна система.
Никое растение или животно не произвежда само този витамин - той е продукт от дейността на бактериите и гъбичките. Среща се естествено предимно в животинското месо или в някои подложени на ферментация растителни продукти, уточняват медиците. Употребата на по-големи количества е безопасна, тъй като излишъкът или се изхвърля чрез урината, или се съхранява в черния дроб в рамките на 1 година. Риск от дефицит на витамин В12 има най-често при хората в напреднала възраст с гастрит или анемия, вегетарианците и веганите, както и онези, приемащи определени медикаменти. Всички те трябва да включат в менюто си миди, черен дроб, скумрия, сьомга, херинга, риба тон, пъстърва, октопод, раци, скариди, соево мляко или тофу, телешко и агнешко месо, нискомаслени млечни продукти, ементал, моцарела, пармезан, фета сирене и яйца.
Все още няма коментари