С идването на топлото време специалистите по здравословно хранене съветват все повече да избягваме червените меса и да ги заменяме с риба. За приготвянето ѝ има десетки начини – от печене, през паниране, до пържене, но рецептите за рибни кюфтета често са подценявани. Всъщность освен вкусно, по този начин можете да създадете и разнообразно ястие, с което да изненадате семейството или гостите си.
С хрян
ПРОДУКТИ: 300 г филе от треска (добре почистено от костите), 200 г замразен грах (отпуснат на стайна температура), 1 връзка пресен копър, 3 филийки хляб, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. горчица, сол и черен пипер на вкус. За соса: 1 с. л. заквасена сметана, 1 с. л. настърган хрян, 1 с. л. кисело мляко, 1 с. л. майонеза, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се нарязва на кубчета и се смила заедно с граха, наситнения копър и горчицата. Овкусява се със сол и черен пипер и се прибира в хладилник за 10 минути. От получената смес се оформят кюфтета. Овалват се в смлени филийки хляб. Пържат се в зехтина до златисто. Хрянът се разбърква със сметаната, майонезата, киселото мляко и сол на вкус. Кюфтетата се сервират със соса.
В доматен сос
ПРОДУКТИ: 600 г филе от толстолоб (почистено), 60 мл зехтин, 4 филии бял хляб, 4 стръка магданоз, 2 скилидки чесън. 1 глава лук. 1 яйце. 1/2 ч. л. кимион, сол и черен пипер на вкус. За соса: 400 г пасирани домати (от консерва), 125 мл бяло вино, 30 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. кориандър, 1/2 ч. л. кимион, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Филетата от риба се накълцват. Лукът и чесънът се смилат, магданозът се наситнява, а хлябът се смила. Рибата се разбърква с лука, чесъна, магданоза, хляба, сол, черен пипер и кимион. Добавят се яйцето и 20 мл зехтин. Отново се разбърква добре. От сместа се оформят сплескани кюфтета, които се пържат до златисто в останалия загрят зехтин. Лукът и чесънът за соса се запържват в загрят зехтин. Подправя се с кориандъра, кимиона, червения пипер, захарта и сол на вкус. Налива се бялото вино, сипват се доматите и сосът се готви 15 минути на слаб огън. В горещия сос се слагат кюфтетата и се готвят под капак около 5 минути.
Пикантни
ПРОДУКТИ: 500 г филе от риба пангасиус, 1 яйце, 2 с. л. царевично брашно, 2 стръка пресен лук, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. сух джинджифил (30 г пресен), 1 ч. л. кафява захар, 1 с. л. паста от люти чушки (самбал оелек), 2 с. л. соев сос, 100 мл олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се реже на едри кубчета и се слага в блендер. Към нея се добавят почистените лук и чесън, както и останалите продукти, без олиото. Всичко се разбива до получаването на хомогенна смес. Олиото се загрява в тиган. С помощта на две лъжици се оформят кюфтенца и се пускат в мазнината. Пържат се по 2–3 минути от всяка страна, като се обръщат внимателно с шпатула. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
По азиатски
ПРОДУКТИ: 500 г филе от бяла риба, 2–3 с. л. соев сос, 1/2 ч. л. сусамово масло, 1 с. л. сусамово семе, нишесте и олио за паниране, 1 стрък чесън , 1 ч. л. сусам , 1 ч. л. соев сос , 1 ч. л. смлян кориандър, 1 стерилизирана люта чушка, 1 суха люта чушка, 1 резен джинджифил (1 ч. л. смлян), 4 с. л. кокосови стърготини, 10 ивици лимонова кора, сокът от 1/2 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лимоновите ивици се нарязват на дребно, а кокосовите стърготини се поставят в купичка с 1 ч. л. вода. Рибата се смила заедно с джинджифила, лимоновата кора, лютите чушки, кориандъра, сусама, соевия сос и се ароматизира с кокосовата вода и чесъна. Оформят се кюфтета, овалват се в нишесте и се пържат в загрята мазнина, докато се получи златиста коричка. Сосът се приготвя, като сусамовото семе се запича, подправя се с маслото, соевия сос и лимоновия сок и се разбърква добре. Рибните кюфтетата се сервират заедно със соса.
Все още няма коментари