Зная, че соята притежава уникални свойства и че всички соеви продукти притежават противоонкологични и радиопротекторни (спомагат за извеждане на радиоактивните вещества) свойства. Как да си произведа соеви кълнове?
Кирил НАНЧЕВ, Варна
Всичко казано от вас за соята е вярно. Особено полезни са недоузрелите, зелените бобчета, които широко се използват в храната в източните страни и са естествено лекарство срещу много болести. Зелената соя се консервира аналогично на зеления грах, като при това съхранява полезните си свойства.
Също така прекрасен продукт са и соевите кълнове, като напълно осигуряват организма с витамини и биологично активни вещества. Технологията за отглеждане на кълнове, както и тази на соята е проста и достъпна за всеки градинар и успешно може да се изпълни на вилата.
Соевите зърна се накисват във вода за едно денонощие при стайна температура за набъбване.
След това се пресипват върху марля (или рядък материал), слагат се на дъното на тенджера, като марлята всеки ден се мокри с вода, а бобчетата се промиват 2 пъти в ден. След 3-4 денонощия покълват масово.
Кълновете до 5 см са готови за употреба. Те трябва да се промият, да се изстиска влагата и по-нататък да се използват в съответствие с рецептата. В процеса на покълване е важно тенджерата да е покрита с капак. От 400 г бобчета се получава 1,5 кг соеви кълнове. Кълновете могат напълно да заменят зелените зеленчуци - те са много хранителни, бързо се сваряват (4-5 мин). Преди приготвяне на каквото и да е блюдо обаче е необходимо да се попарят с вряла вада.
Все още няма коментари